Hoppa till sidans innehåll

Utomhus


Klubben arrangerar en del aktiviteter men de flesta sköter sig på egen hand, efter att ha gått kurser som ger de kunskaper som behövs för att kunna klättra säkert.

klubbens grupp på facebook kan du söka kontakt med andra klättrare och se vilka som ger sig ut. 

Att få klättra är ingen självklarhet

På många av de ställen vi klättrar råder klätterförbud eller begränsningar, men tack vare ett aktivt arbete och goda relationer med länsstyrelsen har klubben fått tillstånd och dispenser som måste medföras. Det är oerhört viktigt att alla visar hänsyn och gör så litet avtryck som möjligt på de ställen vi rör oss på. Håll låg profil, Observera och respektera de accessregler som finns beskrivna och se alltid till att parkera ev. bilar med omsorg och lämna inget efter er i skogen!

Billingehus

Större delen av området för klättring vid Billingehus ingår i naturreservatet Billingekleven. Enligt föreskrifterna för naturreservatet är det förbjudet att klättra i berg annat än de platser och under de tider på året som anges av naturvårdsförvaltaren. Det är tillåtet att klättra lederna vid Strupen, Motörheadväggen, Amarettväggen, Stora väggen och Leyonskogen (se i föraren Klättring i Skaraborg). Några tidsbegränsningar är för närvarande inte aktuellt.

  • Klättring får endast ske på befintliga leder.

  • Det är förbjudet att skada levande eller döda träd och buskar eller annan växtlighet.

  • Rensning av leder är förbjudet.

  • Vidare borrning för bult är förbjudet.

Kasta inte ut sten i skogen. Folk rastar hundar i skogen nedanför och irriteras!

Borgehall - klätterförbud! 

I naturskyddsområdet Borgehall råder klätterförbud. Tidigare har medlemmar i Billingens Klätterklubb (och andra i deras sällskap) haft dispens. Denna gäller dessvärre tyvärr inte längre, trots mycken diskussion med Länsstyrelsen.

Detta är bland annat på grund av den mycket sällsynta växten Ärtvicker (pdf) och slitage på mossa, lava och annan växtlighet. 

Ryds grottor: klätterförbud! Dispens för medlemmar

Även i Ryds grottor råder klätterförbud, men här har klubben fortfarande dispens. Dock är det klätterförbud på vissa leder. Iakttag största försiktighet och minimera slitage på mossa och övrig växtlighet.  

Isklättring i Södra brottet vid Cementa

Hela området vid Södra brottet vid Cementa har fågelskydd från den 1 februari till den 15 augusti. Det betyder att det är totalt förbjudet att vara där då. Här häckar berguven och andra arter är inbjudna av kommunen som är i gång med att etablera en ny fågelsjö.

Södra Cementabrottet är särskilt intressant för isklättring. Det blir en del is på bergssidorna under vintern. Skövde Kommun har inte haft något att invända mot isklättring så länge den inte bedrivs under perioden med fågelskydd. En synpunkt från kommunekologen är att fåglar gillar de öppna vattenytor med småöar som tagits fram men då vattnet är fruset så trivs de mindre bra. Det är då det lämpar sig bättre för att klättra i området eftersom man då inte stör lika mycket, trots att det kan vara inom perioden utan fågelskydd.

Uppdaterad: 29 SEP 2018 14:39 Skribent: Jenny Järnmark
E-post: Adressen Gömd

ANNONS:

Guider till utrustningen du behöver. Webbshop med fri frakt för medlemmar.

www.climb.nu

Postadress:
Billingens KK - Klättring
Johan Einevik, Robin Granes väg 13
54153 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@billingensklatt...

Se all info